SCIOS Scope 12 Inspectie

Scope 12 Inspectie

Op zoek naar een Scope 12 Inspectie? Daarmee helpen we je graag! Met deze inspectie controleren we zonne-energiesystemen aan de hand van de Scope 12 richtlijnen. Onze gediplomeerde inspecteur voert de inspectie uit en maakt een rapportage van de bevindingen. Hierbij helpen we bij elke stap, van de aanvraag voor de inspectie tot en met de ‘goedkeur’ van het zonne-energiesysteem. 

Vraag gemakkelijk een inspectie aan via ons formulier.

Wat is Scope 12?

SCIOS Scope 12 is een richtlijn voor inspectie van zonne-energiesystemen. Deze richtlijnen zorgen voor een duidelijke controle op zonne-energiesystemen. Tijdens de inspectie kijken we naar de kwaliteit en de veiligheid van het PV-systeem. De hele zonne-energiesector en verzekeraars gebruiken Scope 12 als leidende norm om zonne-energiesystemen te keuren.

Wat houdt een Scope 12 inspectie in?

De inspectie is voor het hele PV-systeem. Zonnepanelen, omvormers, optimizers, bekabeling, constructie, ballast en de elektrische aansluiting in de meterkast maken onderdeel uit van de Scope 12 inspectie. Deze inspectie heeft 3 stappen:

  • Visuele controle
  • Meting en beproeving
  • Rapportage

Hiermee inspecteert de inspecteur een zonne-energiesysteem op alle belangrijke punten. De inspecteur bekijkt het systeem, meet verschillende waardes en maakt vervolgens een rapportage met alle bevindingen. Wanneer het de eerste inspectie is bij een PV-systeem noemen we dit de Eerste Bijzondere Inspectie (EBI), hierbij brengen we een systeem volledig in kaart. Daarna zijn alle inspecties een Periodieke Inspectie (PI). De uitvoering van een PI verloopt sneller en makkelijker omdat er al eerder een inspectie is uitgevoerd.

Wanneer en wie voert de inspectie uit?

Om zeker te weten dat inspecteurs een Scope 12 keuring goed uitvoeren dient de inspecteur een diploma te hebben. Een inspecteur zonder diploma kan deze inspectie niet uitvoeren. Zo weet je zeker dat een inspectie professioneel wordt uitgevoerd door een expert. Na afloop van een inspectie stelt de inspecteur een rapportage op met daarin alle bevindingen en concrete actiepunten. We denken graag mee en geven advies waar direct mee gewerkt kan worden. Zo maken we de verbeterpunten meteen duidelijk om gebreken te verhelpen. Wanneer er herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd zal er een herinspectie plaatsvinden. Tijdens een herinspectie inspecteren we het systeem nogmaals op de verbeterpunten. Na afronding van de inspectie wordt deze afgemeld door de inspecteur in het SCIOS portaal.

Scope 12 keuring verplicht?

Scope 12 is nog niet verplicht voor alle zonne-energiesystemen. Ondanks dat eisen verzekeraars vaak wel een Scope 12 inspectie voor het afsluiten van een verzekering. Zeker bij systemen met grote aantallen zonnepanelen (50+) is een inspectie gebruikelijk. Vraag bij de verzekeraar na wat de eisen zijn om zonne-energiesystemen te verzekeren.

Benodigdheden vooraf

Voordat we inspecties uit kunnen voeren hebben we enkele documenten nodig. Deze documenten zijn onderdeel van de inspectie. Onderstaande bestanden  zijn nodig voor een Scope 12 keuring:

  • Legplan van de zonnepanelen
  • Ballastplan
  • Kabelplan (stringplan) en kabelberekening
  • Meer dan 50 zonnepanelen? Dan is ook een verklaring met een constructieberekening voor de dakconstructie benodigd.

In het kader van veilig werken moeten de omvormer(s) en zonnepanelen veilig bereikbaar zijn zodat de inspecteur veilig kan werken.

Inspectie aanvragen

Vraag gemakkelijk een inspectie aan.

Hulp nodig? Bel ons gerust voor advies over onze inspecties.

NL: 085-130 63 95
BE: 038-08 24 09

Alle inspecties

SCIOS Scope 12 Inspectie
Periodieke inspectie zonnepanelen pv systeem
NEN1010 Inspectie
Defecten zonnepanelen, omvormers of optimizers pv care
Smart Check
PV Care Smart Check zonnepanelen scope 12 inspectie
Drone Inspectie
Drone inspectie zonnepanelen pv systeem solar