Onderhoud zonnepanelen: zin of onzin?

Zonnepanelen onderhoud zin of onzin?

Als eigenaar van een zonne-energiesysteem hoop je natuurlijk dat jouw zonnepanelen veel energie opwekken voor een mooi maandelijks rendement. Is onderhoud van zonnepanelen nodig om ze beter te laten presteren en hoeveel baat heb je daar dan bij? Hoe vaak en welk soort onderhoud dient er uitgevoerd te worden? Kortom: is onderhoud van zonnepanelen zin of onzin? Onze specialisten behandelen deze vraag en hebben in dit artikel alles voor jou op een rijtje gezet.

Onderhoud voor zonnepanelen, wat houd dat in?

Onderhoud is een breed begrip, wat bedoelen we met onderhoud van zonnepanelen? Dit kan je samenvatten in een zin: alles na de installatie van de zonnepanelen. Dit is het monitoren van het systeem, het uitvoeren van inspecties, verhelpen van storingen, schoonmaken van de zonnepanelen en werkzaamheden aan een systeem zoals reparatie of vervanging van onderdelen.

Inspecties voor veiligheid en kwaliteit

Zonnepanelen inspectie, controle, check, keuring of hoe je het ook wilt noemen is een controle van het hele zonne-energiesysteem van top tot teen. Hierbij kijkt een inspecteur naar de veiligheid en werking van het systeem. Is een systeem veilig aangelegd? Klopt alles volgens de geldende normen en wekt een systeem voldoende energie op? Een zonnepanelen inspectie is te vergelijken met een APK die we kennen bij auto’s. Door het laten uitvoeren van een inspectie weet je de huidige staat van jouw zonne-energiesysteem. Hierdoor weet je of jouw systeem veilig is en goed presteert. Na een inspectie volgt een rapportage met alle bevindingen en aandachtspunten van het systeem. Zo kunnen problemen of risicovolle situaties vroeg worden gezien en verholpen. Wat dit oplevert? Een goedwerkend en veilig systeem in topconditie zonder problemen. Het voorkomen van hoge en onnodige reparatiekosten. Daarnaast natuurlijk ook een goed gevoel waarmee je jarenlang zorgeloos energie kan opwekken.

Reiniging = meer rendement?

Schoonmaken van zonnepanelen: is het nodig? Kort antwoord: jazeker. Niet alleen omdat het er beter uit ziet maar vooral omdat vuile zonnepanelen minder energie opwekken. Daarnaast hebben vuile zonnepanelen meer risico op het ontstaan van problemen en brandgevaar. Veiligheid is het aller belangrijkste en daarnaast is een goed rendement ook zeer welkom. Gemiddeld verlies je 6% opbrengst per jaar als je je zonnepanelen niet schoonmaakt. De oorzaak hiervan is ophopend vuil. Zonnepanelen liggen het hele jaar door op jouw dak of in het veld in weer en wind. Stof, zand, bladeren, takken en hardnekkig vuil van vogels hoopt zich dan op. Vaak wordt er gedacht dat regenbuien ervoor zorgen dat de zonnepanelen weer schoon worden. Toch blijft hardnekkige vervuiling zitten en dit kan de panelen zelfs beschadigen. Door het regelmatig reinigen van zonnepanelen zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen maximaal energie opwekken. Zo verminder je het risico op brand en storingen, een prima rendement als je het ons vraagt.

Reinigen zonnepanelen schoonmaak pv care onderhoud

Monitoring, direct actie bij storingen

Niets is leuker dan zien hoeveel jouw zonnepanelen opwekken: pure winst. Naast het bekijken van de prestaties van het systeem is monitoring cruciaal als onderdeel van onderhoud. Door een zonne-energiesysteem te monitoren verzamelen we veel gegevens. Met al deze gegevens schetsen we een beeld van de prestaties van jouw zonnepanelen. Hierbij kan je denken aan de verwachtte energieopwekking en het rendement van jouw systeem. Wijkt er iets af van deze trend dan zien we dat meteen dankzij de monitoring. Zo draagt monitoring bij aan het signaleren van problemen en storingen. Hierdoor kan er snel worden gereageerd en een probleem snel worden opgelost. De downtime van systemen beperken we zo tot een minimum.

Opbrengst monitoring zonnepanelen 24/7

Onderhoud zonnepanelen: dit levert het op.

De conclusie? Onderhoud zorgt voor een veiliger systeem met meer rendement. De zonnepanelen gaan langer mee en leveren meer energie op. Hoe meer panelen je hebt, hoe meer het loont om onderhoud uit te laten voeren. Dit kan bij ons heel voordelig met een serviceabonnement, al vanaf €5,50 per maand. Hiermee onderhouden wij jou hele zonne-energiesysteem en wek je jarenlang zorgeloos energie op. Laat de zon maar schijnen!

Bekijk serviceabonnementen

Onze recente berichten: