PV Care heeft recent een inspectie uitgevoerd van een PV-systeem met een plat dak opstelling. Het systeem is geplaatst bij een autodealer. In de dagelijkse praktijk bij het keuren van PV-systemen merken wij dat in de markt veel onduidelijkheid en onwetendheid bestaat over de eisen die aan deze systemen worden gesteld.

Deze inspectie leverde een dergelijk beeld op. De MC4 connector lag los op het dak en was niet opgebonden aan de draagconstructie. De oorzaak zat in het feit dat bundelbanden (ty-rap) zijn gebruikt die niet UV-bestendig bleken te zijn. Na een aantal jaren beginnen de bundelbanden te verharden om vervolgens te breken. De MC4 connectoren die eerder wel waren opgebonden laten los en komen op de dakbedekking te liggen.

NEN 1010

De NEN 1010-norm schrijft voor dat bevestigingsmaterialen, in dit geval bundelbanden, Uv-bestendig moeten zijn. Daarnaast dienen de kunststof verbindingsconnectoren niet op de dakbedekking te liggen, maar tegen de draagframes bevestigd. Het risico op aantasting van de kunststof is aanwezig door inwerking van bijvoorbeeld koolwaterstoffen, zoals bitumendakbedekking.

Diensten PV Care

PV Care neemt jou aan de hand van praktijkcases graag mee in de wereld van inspectie, onderhoud en keuring van zonne-energiesystemen. De voorbeelden uit de praktijk voorzien wij van tips en adviezen rondom de eisen die wettelijk worden gesteld. PV Care begeleidt en informeert jou en ontzorgt vervolgens volledig. Voor meer informatie over keuringen van PV-systemen kun je contact opnemen 085-130 63 95