De Nederlandse zonnestroomsector worstelt al jaren met enerzijds het vooroordeel dat zonnestroom in Nederland slechts een druppel op een gloeiende plaat is en anderzijds dat de sector zijn cijfers maar niet op orde krijgt (o.a. het geïnstalleerd vermogen in Nederland).

Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse zonnestroomsector in 2017 groeide tot 9.009 banen, circa 3 miljard euro aan omzet behaalde, en maar liefst 853 MWp aan nieuw zonnestroomvermogen installeerde. Dit betekent dat in één jaar tijd meer dan 2,4 PJ aan zonnestroom aan het Nederlandse energiesysteem is toegevoegd, goed voor bijna 2,2% van het totale Nederlandse stroomverbruik. En dan te bedenken dat deze sector pas sinds 2012 echt aan het groeien is. Is het dan onrealistisch te denken dat in 2020 jaarlijks in Nederland 2 GWp zal worden geïnstalleerd en vanaf 2028 jaarlijks zelfs 5 GWp?

Uit een nieuwe potentieelstudie blijkt dat er in Nederland meer dan 500 GWp aan zonnestroomvermogen geïnstalleerd kan worden. Als de volledige 5.500 vierkante kilometer in Nederland die geschikt is voor het opwekken van zonnestroom benut wordt, kan daarop in theorie meer dan driekwart van het finale energieverbruik met zonne-energie worden opgewekt. Dat betekent dat zonne-energie in 2050 de belangrijkste energiebron van Nederland kan zijn!